Raceroom LAG megelőzés

INGYENES PSRL Túraautó bajnokság a frissen megjelent RaceRoom Racing Experience féle WTCR 2018-al! Gyere Michelisz Norbert, Nagy Nobert, Szabó Zsolt idei autójával és nyerd meg az ajándékokat. Serlegek, ajándékcsomagok és egyéb nyeremények várnak rátok a 8 fordulós sorozatban.

Moderátor: PSRL Admin

Válasz küldése
Avatar
Bírói Testület
Hozzászólások: 171
Csatlakozott: 2018.08.25. 15:10

Raceroom LAG megelőzés

Hozzászólás Szerző: Bírói Testület » 2018.09.10. 20:25

A RaceRoom sajnos kényes LAG szempontból, ezért a korábbi GTR-Mastersben és VSR-ben használt tesztet mi is el fogjuk végezni. Amennyiben az első fordulóban semmi probléma nem lesz, akkor ezt elhagyjuk, de amíg nem, addig ezt muszáj lesz használni! A RaceRoom sajnos olyan dolgokra képes (Race07-ből minden jó dolgot nem siekrült átmásolni), hogy akár egy ember is képes tönkrevágni a komplett szervert, ha a nete nagyon rossz, ezért közös érdek, hogy mindenki megtegye amit tud.

Vegyük sorra mit tehetünk annak érdekében, hogy minimalizáljuk a LAG problémákat és tökéletesítsük az internetkapcsolatunkat!

Első lépésben (amennyiben az első sikeres) lefogjuk tesztelni, hogy ez a válaszidő konstans-e. Ezt a következőképpen tehetjük meg:
Start gomb/keresés sávba a következőt másoljuk be és enter: "ping 87.229.54.1 -t" / tehát: ping szóköz ipcím szóköz minusz --> majd nyomj entert.
Ha jól csináltátok akkor egy parancssor ablak fog feljönni ahol folyamatosan pingeli a gépetek az adott IP címet.
Ez arra jó, hogy lecsekkoljátok az internetkapcsolatotok válaszidejei mennyire konstansak illetve milyen mértékben változnak. Amennyiben az itt látott (idő= xy ms) válaszidő perceken át konstansan 5-25 között mozog akkor beszélünk stabil internetkapcsolatról.

A LAG csökkentése érdekében a következőket tudjátok tenni:
Wifi: lehetőleg mindig kábelen csatlakozzatok és a WiFi-t próbáljátok meg messziről elkerülni.
Alkalmazások: erősen javasolt a futamok idejére minden más alkalmazást lekapcsolni, különös tekintettel azokra, amelyek sok memóriát fogyasztanak, vagy használják az internet kapcsolatot. (Skype, Torrent, Outlook, Dropbox, Origin, stb...)
Frissítők: ellenőrizzétek le, hogy a háttérben futó nélkülözhetetlen programokban (Steam, vírusírtó, tűzfal, VGA driver, Windows, stb) biztosan ki van-e kapcsolva az automatikus frissítés és letöltés.
Netforgalom: ugyanezt célszerű megtenni a lakásban lévő összes további eszköznél is (telefon, tablet, laptop, TV, HTPC, stb), ami ugyan azt a routert használja, esetleg letiltani a WiFi-t és kihúzni a többi kábelt a futamok idejére.
Tűzfal: szükség esetén tegyetek fel tűzfalat és tiltsatok le minden forgalmat a futamok idejére, ami nem nélkülözhetetlen a RaceRoom számára. Futamok idején a tűzfalat tegyétek game módba!
Vírusirtó: sok esetben maga a vírusírtó is okozhatja a gondot, sikertelen tesztek után a vírusirtó kikapcsolása, illetve uninstallálása után végezzetek el egy újabb tesztet és ellenőrizzétek le, történt-e javulás.
App-ok, kiegészítők: a szimulátorban integrált külső féltől származó plusz app-ok, HUD-ok, egyebek is okozhatnak különböző problémákat, ezekből minél kevesebbet használjunk, amit meg használunk, azt alaposan teszteljük le, hogy nem okoz-e teljesítmény, vagy egyéb problémákat..
Alacsony FPS: Alapvetően ha 60 alá esik bármikor is az FPS, az már problémát jelenthet, vegyétek lejjebb a grafikát, az autók láthatóságát, stb... A Steam-ben van beépített FPS mérő (Steam --> Beállítások --> Játékban), ezt kérjük használjátok és figyeljétek, hogy ha LAG-ot jeleznek a többiek, akkor mennyit mutat a számláló. (V-sync-et ki kell kapcsolni a méréshez)
Modem, Router: vannak modemek, routerek, melyekkel sok probléma szokott lenni, a T-Home ADSL net-hez adott D-Link DSL-360R típusú modeme például teljesen alkalmatlan az R3E multizáshoz. Javasolt típus a D-Link DSL-321B modem, ezzel a tapasztaltok szerint teljesen rendbe jön a multi. Érdemes a modemet lekorlátozni valamivel a rendelkezésre álló sávszélesség alá (7 Mbit esetén mondjuk 6-ra), így marad a hálózatban tartalék és a szinkron hibák is teljesen megszűnnek.
Driver: mindig a legfrissebb hivatalos driverek legyenek a gépeteken (VGA, Chipset, hálózati kártya, stb...)
Tuning: egyes esetekben a CPU/VGA húzása és a feszültség rossz beállítása is okozhat anomáliákat. Amennyiben LAG-ot észlelsz és a korábbi pontok nem segítenek, akkor állítsd vissza a géped gyári állapotra és nézd meg, tapasztalsz-e változást LAG terén játék közben.
Windows: ha az eddig felsoroltak sem segítenek, akkor a következő lépés a teljes operációs rendszer újratelepítése. (Windows által használt partíció teljes formázása majd az új Windows telepítése a legfrissebb driverekkel) Az operációs rendszert érdemes meghatározott időközönként (kb 6 hónap) újratelepíteni, hogy az esetlegesen bekerült a háttérben tevékenykedő, de kárt nem okozó programok (spyware, különféle böngésző kiegészítés,keresőmotor) ne "lassítsák" tovább a rendszerünket és kitudjuk használni azt teljes mértékben.
IP TV: akinek internet alapú a TV-je, annak esetleg érdemes utána járnia, hogy nincs-e rosszul konfigurálva a rendszer, a SetTopBox működése nincs-e negatív kihatással a ping-jére.
Szolgáltató: legutolsó lépésben keressétek fel a szolgáltatót ha a fenti lépések ellenére továbbra sem javult meg a ping tesztetek. Sok esetben a lakásba behúzott kábelek és csatlakozók cseréje is sokat segíthet, de ezt a munkát jobb a szolgáltató szakemberére bízni, illetve számos más további beállításhoz is csak ők férnek hozzá.


Nagyon fontos, hogy aki LAG-ol, az a saját és a többiek versenyét is kockáztatja, így aki úgy érzi magáról, hogy LAG problémái vannak, az még jóval futam előtt jelezze ezt nekünk és mi igyekszünk segíteni megoldani a problémát, illetve futam előtt megnézzük, hogy fennáll még-e a gubanc.

LAG teszt menete:
20:00-kor mindenki legyen fent a szerveren! Ekkor TS-en, valamint a játékban a chat-be írva is jelezzük, hogy libasorba menjen ki mindenki a pályára egyszerre. A sor elején lesz egy BT tag, valamint a végén és ők néznek végig mindenkit, hogy ki az aki laggol. AKi laggol, az időmérő kezdésig tud tenni ellene. Ha ez nem javul, le kell lépni a szerverről és kihagyni a futamot. TS-en aki tud legyen, de nem kötelező, viszont a szabályokat tartsuk be és ha azt írja Dencs Attila - Nándori Márk - Nagy László - Molnár Dániel 4-esből valaki, hogy lépj le, akkor tegyél úgy.

Alapvetően 20 körül létszám már gond lehet az R3E-nek, amennyiben lesz B szerver is, úgy lőjük be az A-t, hogy jól, lag mentesen menjen.

PSRL Bírói Testülete

Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/PSRLRacing/

Bármilyen kérdésed van, tedd fel nekünk privátban nyugodtan!

Avatar
Bírói Testület
Hozzászólások: 171
Csatlakozott: 2018.08.25. 15:10

Re: Raceroom LAG megelőzés

Hozzászólás Szerző: Bírói Testület » 2018.09.12. 15:28

Első hozzászólás frissítve!
PSRL Bírói Testülete

Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/PSRLRacing/

Bármilyen kérdésed van, tedd fel nekünk privátban nyugodtan!

benny
Hozzászólások: 25
Csatlakozott: 2018.09.02. 13:17

Re: Raceroom LAG megelőzés

Hozzászólás Szerző: benny » 2018.09.12. 17:34

Sziasztok!

A pingtest.net oldalra nekem azt írja, hogy discontinued...
A megadott IP-re se érkezik válasz, nálam van a gáz?
Benkő Sándor
fb.com/BennyOnlineRally
Discord: benkosandor#3301

Válasz küldése